Βουλή των Ελλήνων – 1/6/21
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Θέμα: Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο προλαλήσας συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σήμερα έχουν τοποθετηθεί, εγκαλούν τον Υπουργό και την Κυβέρνηση ότι επιλέγει την κυβερνησιμότητα έναντι της αντιπροσωπευτικότητας και ότι αυτό δεν είναι δημοκρατία. 

Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική πολιτική σκηνή τεσσεράμισι χρόνια εσείς κυβερνήσατε με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας ή με βάση την αρχή της κυβερνησιμότητας; Διότι όταν μιλάμε για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τρόπο εκλογής και θεωρούμε ότι αυτό είναι πρόβλημα δημοκρατίας, κατά την άποψή σας, εάν δεν έχουμε δηλαδή την απλή αναλογική, προφανέστατα αυτό θα είναι πολύ πιο έντονο για εσάς στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

Τι κάνατε όμως εσείς, για να δούμε τις συνέπειες των κομμάτων σε αυτά όλα τα θέματα; Ήσασταν αριβίστες και σε αυτόν τον τομέα. Το 2015 κερδίσατε εκλογές. Είχατε την ευχέρεια να αλλάξετε και να φέρετε την απλή αναλογική και να πάτε σε εκλογές με απλή αναλογική, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Ένα νομοσχεδιάκι μιας ώρας ήταν να το φέρετε. 

Δεν το φέρατε, για ποιον λόγο; Διότι εκείνη τη στιγμή σας ενδιέφερε να κυβερνήσετε. Κλασική αρχή κυβερνησιμότητας. Και, μάλιστα, να κυβερνήσετε χωρίς εσείς να έχετε και πλειοψηφία. Όχι την πλειοψηφία του 50%. Ακόμα και με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής δεν είχατε πλειοψηφία. Η κυβερνησιμότητα επικράτησε. Και αυτό δυστυχώς η Κεντροαριστερά το κάνει ιστορικά. 

Και εδώ πέρα είναι δύο βασικές διαφορές που έχουμε: Η Νέα Δημοκρατία συνεχώς από την πρώτη στιγμή υπερασπίζεται ότι και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπάρχουν εκλογικοί νόμοι που να μπορεί να σχηματίζονται στη μεν κεντρική πολιτική σκηνή ισχυρές κυβερνήσεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να διοικείται η αυτοδιοίκηση, ενώ εσείς -και αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσε και τον ΣΥΡΙΖΑ- επέλεγαν πάντοτε τον εκλογικό νόμο που τους συμφέρει. 

Να θυμίσω ότι την απλή αναλογική η Κεντροαριστερά τη θυμήθηκε όταν ήταν να έρθει να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι στο ʼ89. Η Νέα Δημοκρατία αντιθέτως όταν ήταν το 2004-2009 κυβέρνηση έφερνε νόμο με ενισχυμένη πλειοψηφία, γνωρίζοντας ότι μπορεί να χάσει τις εκλογές. 

Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική πότε τη θυμηθήκατε; Τη θυμηθήκατε αφού είχατε προκαλέσει στη χώρα και πήγατε σε εκλογές και σχηματίσατε κυβέρνηση. Γιατί ένα πράγμα σας ενδιαφέρει, δεν ήταν ιδεολογικό: Να μην κυβερνηθεί ο τόπος. Στην τοπική αυτοδιοίκηση τι σας ενδιέφερε; Πάμε να δούμε τι είναι και τι δεν είναι δημοκρατία για την αρχή σας. 

Εσείς, δηλαδή, θεωρείτε ότι αν ένας δήμαρχος πάρει 49% και ο δεύτερος πάρει 13%, αλλά είναι είκοσι ψηφοδέλτια, ότι αυτός με το 49% δεν μπορεί να είναι δήμαρχος και πρέπει να γίνει δεύτερος γύρος και στον δεύτερο γύρο αυτός που είχε 13% και πάρει το 51% εκφράζει καλύτερα τη λαϊκή αρχή. Εσείς θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή ένα σχήμα που θα πάρει 47%-48% θα πρέπει να διαπραγματεύεται με το 2%-3% για να μπορέσει να κυβερνηθεί ο δήμος. Εδώ, λοιπόν, είναι θέμα και κυβερνησιμότητας αλλά και το τι θεωρούμε ακριβώς έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. 

Ερχόμαστε εδώ πέρα και βάζουμε τους κανόνες. Αν, όπως λέτε, υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα, δηλαδή όλον αυτόν τον καιρό που έβαιναν οι δήμοι και οι περιφέρειες με αυτού του τύπου τα εκλογικά συστήματα που έχει ο κ. Βορίδης υπήρχε πρόβλημα δημοκρατίας; Όχι. 

Εσείς φέρατε έναν εκλογικό νόμο για έναν απλό λόγο. Να τα λέμε απλά για τι γίνεται εδώ πέρα, δεν είναι σύνθετα. Ξέρατε ότι χάνετε όλες τις περιφέρειες και όλους τους δήμους. Το γνωρίζατε. Οπότε, εκείνη τη στιγμή λειτουργήσατε με δύο όρους: Πρώτον, πώς θα δημιουργήσω σοβαρό πρόβλημα σε αυτούς οι οποίοι θα κερδίσουν τους δήμους και τις περιφέρειες; Δεν θα τους δώσω τη δυνατότητα να έχουν πλειοψηφία. Γιατί; Αν είχατε την κουλτούρα των συνεργασιών που λέτε, θα το βλέπαμε δυο χρόνια πράξη. 

Πείτε μας, η «Ανοιχτή Πόλη», όπου την έχετε, πού έχει συνεργαστεί; Σε ποια περιφέρεια και σε ποιον δήμο έχει συνεργαστεί για να υπάρχει η αρχή αυτή της κυβερνησιμότητας και η κουλτούρα συνεργασιών; Πουθενά δεν συνεργάζεστε. Πάμε στους μεγάλους που έχουμε. Πουθενά δεν συνεργάζεστε. 

Άρα, το πρώτο που σας ενδιέφερε ήταν να δημιουργήσετε πρόβλημα στους δήμους και τις περιφέρειες για να μην μπορούν να διοικηθούν και το δεύτερο να πετύχετε αυτό που θέλετε. Να το πούμε απλά: Το αυτοδιοικητικό «νταλαβέρι». Με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά έτσι πρέπει να καταγραφεί. Να έχετε ένα ποσοστό και με βάση αυτό το ποσοστό να διεκδικείτε μερίδιο της εξουσίας οπουδήποτε βρίσκεστε. Αυτό σας άρεσε στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης. 

Και τι λέγατε; «Αφ’ ενός δεν θα αφήσουμε να διοικηθεί η αυτοδιοίκηση, αφ’ ετέρου οπουδήποτε είναι να υπάρξει διοίκηση θα έχουμε εμείς λόγο». Όχι λόγο στο επίπεδο έκφρασης προγράμματος και αυτά, αλλά στο επίπεδο της νομής της εξουσίας. 

Αυτό θέλατε να κάνετε και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όταν βλέπατε πλέον στην πραγματικότητα ότι τα πράγματα θα αλλάζουν και δεν θα έχετε εμπιστοσύνη, τι σας ενδιέφερε; Να έχετε μια απλή αναλογική για να υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης του τόπου, για να είστε και εσείς πάντοτε στο μυαλό σας ένας παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να είναι συνομιλητής στη λογική της εξουσίας. Διότι το σκεπτικό σας δεν ήταν ποτέ πώς θα ωφεληθεί η αυτοδιοίκηση. Το σκεπτικό σας ήταν πώς δεν θα διοικείται η αυτοδιοίκηση αν εσείς δεν έχετε λόγο σε αυτό. 

Με το νομοσχέδιο, λοιπόν, αυτό εμείς είμαστε συνεπείς στις αρχές μας που έχουμε σε όλο το πλαίσιο της Μεταπολίτευσης, είτε είναι εμείς να κερδίζουμε εκλογές στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε να χάνουμε, είτε στην αυτοδιοίκηση τα σχήματα τα οποία στηρίζουμε κερδίζουν ή χάνουν, εμείς θέλουμε αυτός ο οποίος θα πάρει την ψήφο από τον λαό να μπορεί να κυβερνήσει. Και καλύπτουμε και την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας με τους όρους οι οποίοι ορίζονται. Αλλά, το μείζον για εμάς είναι αυτός τον οποίο εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, είτε στην αυτοδιοίκηση στην κεντρική σκηνή, να μπορεί να κάνει το πρόγραμμά του. 

Θέλω να αναφερθώ και στην τροπολογία αναφορικώς με τα πολιτικά δικαιώματα. Το έχετε καταλάβει, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι και αυτό είναι ένα «κατόρθωμα» το οποίο εσείς έχετε πετύχει με τον Ποινικό Κώδικα του 2019. Ήσασταν το κόμμα το οποίο επέλεξε να καταργήσει ως παρεπόμενη ποινή τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Γιατί; Γιατί στη φιλοσοφία σας λέτε ότι δεν πρέπει κάποιος άνθρωπος που θα καταδικαστεί να στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Αριστεράς. Πώς είστε τώρα συνεπείς ψηφίζοντας τη διάταξη αυτή ως κώλυμα στον εκλογικό νόμο; 

Η επιχειρηματολογία της Αριστεράς, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι επειδή το σύστημά μας είναι σωφρονιστικό, επειδή είναι άνθρωποι που έχουν δικαιώματα -και φυσικά έχουν δικαιώματα- ότι είναι πάρα πολύ βάρβαρο να τους στερούμε τα πολιτικά δικαιώματα. Και το ψηφίσατε. Αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα. Όταν είδατε ότι κάποιοι δεν θα στερούνταν τα πολιτικά τους δικαιώματα με αυτό που εσείς ψηφίσατε, με τη δική σας ψήφο, του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δική σας επιχειρηματολογία, με την επιχειρηματολογία ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, λέτε «πώς θα διορθωθεί». 

Έρχεται και το φέρνει ο Μάκης Βορίδης τώρα εδώ πέρα ως κώλυμα στην εκλογιμότητα. 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: …(Δεν  ακούστηκε). 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Στη φιλοσοφία σας. 

Καταλαβαίνετε, κύριε Ξανθόπουλε, τι λέω. Το καταλαβαίνετε μια χαρά. Όταν θεωρείτε ότι κάποιος που καταδικάζεται δεν πρέπει να έχει ως παρεπόμενη ποινή στον Ποινικό Κώδικα τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων -που εκεί πέρα κάνει και έναν έλεγχο το δικαστήριο σε ποιον στερεί και σε ποιον δεν στερεί, αν δεν είναι υποχρεωτικό από το άρθρο- πώς με αυτή τη φιλοσοφία που εσείς πιστεύετε ότι είναι λάθος έρχεστε να πείτε «ναι»; Για κώλυμα, όμως, στον εκλογικό νόμο μπορεί να πει. Δεν είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία που σας έβαλε να το βγάλετε ως παρεπόμενη ποινή; Αλλά, στην πραγματικότητα και εκεί καλά είστε στη θεωρία, όμως, όταν έρχεται η πράξη βλέπετε τα προβλήματα. Το ίδιο είναι και με τον εκλογικό νόμο. 

Συγχαίρουμε το Υπουργείο που επιτέλους θα δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες να λειτουργούν με κανόνες ομαλότητας και κυβερνησιμότητας. 

Πηγή: Αρχείο | Βουλή των Ελλήνων

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This