Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε τόνο έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία του στη δεύτερη αυτή θητεία να τρέξουν όλες οι μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η αναθεώρηση του άρθρου 16 με τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η αναθεώρηση αυτή εκτός του ότι πλέον φαντάζει ως αυτονόητη είναι και απαραίτητη για τη συνολική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα μη κρατικά πανεπιστήμια να λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις και οι Έλληνες να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να σπουδάζουν.
Η χώρα μας έφθασε κοντά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 το 2008, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή είχε εισηγηθεί την αναθεώρηση και χρειαζόταν 180 ψήφοι- άρα ήταν απαραίτητη η ψήφιση του και από το ΠΑΣΟΚ- δεδομένου ότι η αριστερά διαφωνούσε, δυστυχώς τότε το υποτιθέμενο προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ των δήθεν υπουργών των μεγάλων μεταρρυθμίσεων φέρθηκε κατώτερο των περιστάσεων και σε έναν ανταγωνισμό με την αριστερά επέλεξε τελικά να μην ψηφίσει την αναθεώρηση. Δυστυχώς μέσα στους τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν πολλοί που σήμερα εμφανίζονται ως μεταρρυθμιστές και κόπτονται γιατί δεν έχει αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
Εξαιτίας λοιπόν αυτής της στάσης του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα έχασε 16 χρόνια. Από το 2008 θα ήταν πραγματικότητα η λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων και μια ολόκληρη γενιά δεν θα χρειαζόταν να ξενιτευτεί για να σπουδάσει, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιζόταν συνολικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πλέον ανοίγει εκ νέου η συζήτηση αρχικά για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και εν συνεχεία με την αναθεώρηση του αρ. 16. Πάλι η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές και ελπίζουμε αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά να μην συμπεριφερθούν ανώριμα.
Άρθρο στην εφημερίδα Παραπολιτικά 10 Φεβρουαρίου 2024