«Nα πάρουμε πίσω τις γειτονιές μας»
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Την επιλογή του να μην είναι υποψήφιος ως ευρωβουλευτής, αλλά ως δημοτικός σύμβουλος με τον Aρη Σπηλιωτόπουλο στον συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς», εξηγεί με συνέντευξή του, στις «Κάλπες ’14» του ενθέτου της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο Θάνος Πλεύρης. Ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Σταύρο Παπαντωνίου, βάζει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και του παράνομου εμπορίου, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα ότι για την παράταξη δεν υπάρχει θέμα επιλογής, αφού ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχει εκπροσωπεί απόλυτα τον χώρο. Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Αθήνα να μη χάσει άλλες ευκαιρίες, ενώ κρίνει αποτυχημένη τη θητεία του Γιώργου Καμίνη στη δημαρχία της Αθήνας, καθώς επέδειξε ανοχή στην κατάληψη του Συντάγματος, την εμπορική νέκρωση του κέντρου και την καταστροφή της επιχειρηματικότητας.

 

Γιατί επιλέξατε να κατεβείτε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή;

 

Η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αθήνα Μπορείς» γίνεται προκειμένου να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά και της παράταξης για τον Δήμο της Αθήνας. Ο αθηναϊκός λαός με έχει τιμήσει δύο φορές ως βουλευτή της Α’ Αθηνών και μία φορά ως περιφερειακό σύμβουλο. Θεωρώ ότι γνωρίζω τις γειτονιές και τα προβλήματα της Αθήνας και ευελπιστώ να μου δοθεί η δυνατότητα να βοηθήσω την πόλη μου και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι επιτακτική ανάγκη η Αθήνα να μη χάσει άλλες ευκαιρίες.

 

Πώς κρίνετε τον Γιώργο Καμίνη στη δημαρχιακή του θητεία;

 

Η θητεία του κ. Καμίνη ξεκίνησε με πολλές ελπίδες, λόγω του ότι επρόκειτο για άνθρωπο που δεν είχε πολιτική διαδρομή. Ωστόσο, ήταν αποτυχημένη, διότι ο κ. Καμίνης πίστεψε ότι παρέμεινε στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Τα προβλήματα της Αθήνας μεγάλωσαν, ο δήμος δεν διεκδίκησε πράγματα από την κεντρική εξουσία, η δημοτική Αρχή έχασε ευκαιρίες ανάπτυξης της πόλης, ο δήμαρχος επέτρεψε, με την ανοχή που επέδειξε στην κατάληψη του Συντάγματος, την εμπορική νέκρωση του κέντρου και την καταστροφή της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, δεν βοηθήθηκαν οι Αθηναίοι στο κομμάτι των δημοτικών τελών και γενικότερα διαιωνίστηκαν χρόνια προβλήματα.

 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής Αθήνας;

 

Η Αθήνα είναι η πόλη που πλήττεται περισσότερο από όλες από την κρίση. Οπως τις καλές εποχές στην Αθήνα υπήρχαν τα χρήματα, έτσι και τώρα βιώνει πιο έντονα την κρίση. Σε αυτό συμβάλλει η γκετοποίηση περιοχών του δήμου, με την υπερσυγκέντρωση λαθρομεταναστών, που υιοθέτησε πλήρως η Αριστερά και ανέχθηκε η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Παρά τις προσπάθειες του υπουργού κ. Δένδια, ο δήμος δεν βοήθησε για την εμπέδωση πνεύματος ασφάλειας στους δημότες. Η ανακατάληψη των γειτονιών μας δεν είναι μόνο δουλειά της κεντρικής διοίκησης, αλλά και της δημοτικής Αρχής, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Εάν πάτε στην Κυψέλη, θα δείτε ότι ο δήμος ανέχεται πληθώρα παρανόμων μαγαζιών λαθρομεταναστών, που λειτουργούν σε βάρος και παρασιτικά των νομίμων καταστημάτων.

 

Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι έχει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους;

 

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έχει αναδείξει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έναν ξεκάθαρο και πολλές φορές συγκρουσιακό λόγο αναφορικώς με τα προβλήματα της Αθήνας. Ως κάτοικος αυτής και όχι ως τουρίστας στην πόλη, έχει εντοπίσει φλέγοντα θέματα. Θέματα ασφάλειας, λαθρομετανάστευσης και παρεμπορίου. Την ανάγκη περιορισμού των πορειών και διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας για τη λειτουργία της επιχειρηματικότητας, καθώς και συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την ενδυνάμωση της επισκεψιμότητας της Αθήνας και την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας. Προσωπικά, με εντυπωσίασε θετικά για τη θέση του να γίνει τοπικό δημοψήφισμα για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό, κόντρα στην κεντρική εξουσία, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές, που το είχαν στηρίξει. Τζαμί στον Βοτανικό δεν πρέπει να γίνει, διότι θα δώσει κίνητρο στην αύξηση της μεταναστευτικής ροής και θα υποβαθμίσει περαιτέρω την πόλη μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ρωτηθούν οι Αθηναίοι.

 

Η διάσπαση της Κεντροδεξιάς στις συγκεκριμένες εκλογές θεωρείτε ότι θα αποβεί καθοριστική;

 

Το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά είναι αναφαίρετο για τον καθένα. Ωστόσο, μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, όσοι επέλεξαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι επέλεξαν στρατόπεδο. Η παράταξη εκπροσωπείται στον δήμο με ένα μόνο ψηφοδέλτιο. Προσωπικά, στο γενικότερο πλαίσιο των υποψηφιοτήτων, με ευχαρίστησε η ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίδη κατά της υποψηφιότητάς μου. Σημαίνει ότι κάτι καλό κάνω. Θα με ανησυχούσε ιδιαίτερα εάν έλεγε κάτι θετικό για εμένα, καθώς οι θέσεις μας για το πώς θα αναπτυχθεί η Αθήνα ως ασφαλής, χωρίς λαθρομετανάστευση και επιχειρηματικά ανθηρή πόλη απέχουν χαοτικά.

 

«Είμαι στρατιώτης της παράταξης»

 

Υπήρχε συζήτηση για τη συμμετοχή σας στο ευρωψηφοδέλτιο;

 

Υπήρξε συζήτηση για τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο και εξ αρχής είχα δηλώσει ότι είμαι στρατιώτης της παράταξης και θα δώσω τον αγώνα από όπου μου ζητηθεί. Ωστόσο, η Ευρωβουλή είναι κάτι που δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μου. Υπήρξα ευρωβουλευτής και το 2009 και παραιτήθηκα, αφήνοντας μισθό 16.000 ευρώ που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, για να γυρίσω και να υπηρετήσω την Αθήνα ως βουλευτής. Θα θεωρούσα ανέντιμο να συμμετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο απλώς για να προετοιμάσω την κάθοδό μου στις εκλογές. Θεωρώ πιο έντιμο να ασχοληθώ με αυτό που θέλω, τη συμβολή στα κοινά της πόλης μου. Υπό αυτήν την έννοια, το εάν υπήρξαν αντιδράσεις στο πρόσωπό μου αναφορικώς με την Ευρωβουλή με αφήνει αδιάφορο, καθώς για εμένα είναι πιο τιμητικό να είμαι δημοτικός σύμβουλος της πόλης που με έχει τιμήσει και στις βουλευτικές εκλογές, παρά απομακρυσμένος κάπου στις Βρυξέλλες.

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This