Βουλή των Ελλήνων – 25/5/21
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Τρίτη  25 Μαΐου 2021

Θέμα: « Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα δεν συζητάμε ένα διαχειριστικό θέμα. Σήμερα το θέμα -που οδηγείται τελικά στο να είναι και διαχειριστικό- ξεκινάει ως βαθιά ιδεολογικό. Και είναι πώς αντιλαμβανόμαστε εδώ πέρα την παρουσία μας και ποιους θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε.

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είμαστε αντιπρόσωποι του ελληνικού έθνους. Ο συντακτικός νομοθέτης έχει επιλέξει ότι εδώ πέρα εμείς δεν ερχόμαστε να εκπροσωπήσουμε μάζες και όχλους, αλλά ότι εκπροσωπούμε το έθνος.

Και εσείς μπορεί να θέλετε να στερήσετε το δικαίωμα του πολίτη από τους Έλληνες αποδήμους, αλλά δεν μπορείτε να τους στερήσετε το δικαίωμα να είναι μέρος αυτού που ονομάζουμε «ελληνικό έθνος» και τόσο πολύ ενοχλεί την Αριστερά κάθε φορά που το ακούει.

Στην πραγματικότητα, όσα επιχειρήματα και αν έρχεστε εδώ πέρα να τοποθετήσετε είτε από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας -που είναι πιο ξεκάθαρα- είτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλήγατε ότι ενοχλείστε που όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Διότι αν θέλετε να είστε συνεπείς με τα επιχειρήματά σας -που λέτε πώς θα καθορίζουν άνθρωποι που είναι χρόνια έξω και δεν ζουν στην Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα-, τότε να είστε συνεπείς σε αυτό που λέτε. Γιατί αυτό που λέτε ξέρετε τι κατάληξη έχει; Ότι εμείς θα θέλαμε -αυτό λέτε ουσιαστικά- να μην είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Διότι όταν κάθονται δύο άνθρωποι στην Αστόρια στο διπλανό σπίτι, ο ένας που θα πάρει το αεροπλάνο και θα έρθει να ψηφίσει θα μπορεί να ψηφίσει και ο άλλος θα είναι σε ειδικούς καταλόγους και δεν θα προσμετράται η ψήφος του στο εκλογικό σώμα. Εάν το επιχείρημά σας είναι ότι δεν πρέπει αυτοί να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, πείτε το ξεκάθαρα: Ενοχλείστε που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Έρχεστε εδώ πέρα και λέτε για το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος. Το γνωρίζετε ότι όλοι εσείς εδώ πέρα και εμείς είμαστε πολίτες λόγω του δικαίου του αίματος και δεν υπάρχει καμμία χώρα στον πλανήτη που να μην έχει το δίκαιο του αίματος; Το δίκαιο του αίματος υπάρχει παντού. Όταν κάποιος είναι πολίτης σε μία χώρα, το παιδί που θα γεννήσει εξ αίματος -αυτό είναι το δίκαιο του αίματος- παίρνει την ιδιότητα του πολίτη. Παντού στον κόσμο υπάρχει, ακόμα και στην Αμερική.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Ποιες είναι οι δυνατότητες; Δεν λέω «το μόνο», θα έρθω να σας πω και «το μόνο». Είναι η δυνατότητα της πολιτογράφησης. Και αυτοί, όμως, που θα πολιτογραφηθούν με διαδικασίες που υπάρχουν -και υπάρχουν και στο Ελληνικό Δίκαιο- πάλι τα παιδιά τους με το δίκαιο του αίματος θα πάρουν την υπηκοότητα. Και αυτοί που έχουν πολιτογραφηθεί παίρνουν με τις δυνατότητες το δικαίωμα του να είναι Έλληνες πολίτες και τα παιδιά τους θα πάρουν την ιδιότητα του πολίτη όχι με την πολιτογράφηση που την είχε πάρει ο γονέας τους, με το δίκαιο του αίματος.

Αυτό είναι το Σύνταγμά μας, αυτός είναι ο Κώδικας Ιθαγένειας. Άπαξ και είναι Έλληνες πολίτες, έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Διαφωνείτε σε αυτό; Θέλετε τα παιδιά των Ελλήνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στη Γερμανία να μην μπορούν να έχουν το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη; Διότι αν πιστεύετε ότι αυτοί επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ δεν ζουν στην Ελλάδα, είναι σαν να τους λέτε «δεν έχετε το δικαίωμα να είστε Έλληνες πολίτες».

Όταν εσείς έρχεστε εδώ και λέτε «θέλω να έχω προσχώματα στον άλλο» -γιατί;- «για να μην μπορέσει να μου επηρεάσει το αποτέλεσμα», όταν έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει «θέλω να έχω περιφέρειες που θα ψηφίζουν, κόσμο, αλλά το αποτέλεσμα αυτό δεν θα προσμετράται», δεν τους διαφοροποιείτε ως πολίτες; Στην πραγματικότητα δεν λέτε ότι αυτοί κακώς είναι Έλληνες πολίτες;

Είναι, λοιπόν, Έλληνες πολίτες και αυτό δεν μπορείτε να τους το στερήσετε. Και όταν λέμε ότι είναι Έλληνες πολίτες, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να πάνε να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Συνεπώς είναι ανεδαφικά όλα σας τα επιχειρήματα, που έρχεστε και λέτε «εμένα με ενοχλεί να επηρεάζεται το εκλογικό σώμα από ανθρώπους που δεν ζουν εδώ πέρα ή δεν έχουν κάποιες προϋποθέσεις», γιατί δεν απαντάτε στον πυρήνα του προβλήματος σας, κατ’ εσάς. Ποιος είναι ο πυρήνας; Ότι αυτοί ούτως ή άλλως το έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Άρα, με το επιχείρημά σας ότι «απλώς θα τους ταλαιπωρήσω για να μην ψηφίζουν στη χώρα τους» ουσιαστικά, χωρίς να καταλαβαίνετε, βάζετε εσείς οι ίδιοι ένα ταξικό πρόσημο. Διαχωρίζετε τους αποδήμους σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και να έρθουν την ημέρα των εκλογών και σε αυτούς που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Διαχωρίζετε τους αποδήμους σε αυτούς που ενδεχομένως εργάζονται εκείνο το Σαββατοκύριακο και θέλουν να έρθουν να ψηφίσουν, αλλά δεν μπορούν, με τους άλλους, που βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν και μια βδομάδα διακοπές στην Ελλάδα.

Και τελικά έρχεστε και λέτε στους αποδήμους που μας ακούνε: «Εμείς είμαστε υπερήφανοι για εσάς, να πηγαίνουμε έξω, να κάνουμε τις δηλώσεις ότι θα αρθούν οι περιορισμοί, να σας βλέπουμε να σηκώνετε την ελληνική σημαία, να σας βλέπουμε να διεκδικείτε τα αιτήματα του ελληνικού έθνους, που είστε μέρος και των αγωνιών που έχει αυτός ο κόσμος εδώ πέρα, να μας υπερασπίζεστε όπου βρίσκεστε, αλλά εσείς, όχι, δεν έχετε δικαίωμα να ψηφίζετε. Και επειδή δεν μπορώ να σας το στερήσω αυτό το δικαίωμα, θα έρθω να σας βάλω προσχώματα.».

Ποια είναι, λοιπόν, τα προσχώματα τα οποία βάζετε; Βάζετε προσχώματα σε ένα κομμάτι που έχει να κάνει με τον χρόνο που έχει απομακρυνθεί και ποια σχέση υπάρχει και βάζετε και προσχώματα που μπήκαν αυτά τα προσχώματα στην παραχώρηση που έκανε η Νέα Δημοκρατία, ακριβώς γιατί χρειάζονται οι διακόσιοι Βουλευτές, στην πραγματικότητα να υπάρχει και μια οικονομική σχέση.

Τι λέτε, λοιπόν, εσείς τώρα σ’ αυτούς τους ανθρώπους; «Γραφτείτε στους εκλογικούς καταλόγους, αν μπορείτε να έρθετε, ελάτε εδώ να ψηφίσετε, αν δεν μπορείτε να έρθετε, θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι που θα ψηφίσετε για Βουλευτές», αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις Βουλευτές, «και το αποτέλεσμά τους δεν θα έχει κανέναν ρόλο στην εκλογική διαδικασία.».

Και επειδή ο κ. Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος και πολύ εντέχνως εδώ πέρα αναφέρθηκε στο κομμάτι των περιφερειών -που αυτά έλεγε ο κ. Βενιζέλος και στο αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα-, προσπαθώ να καταλάβω ποιος συνταγματολόγος δεν θα μου απαντήσει στο απλό ερώτημα: Δύο άτομα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, που μένουν στο Μόναχο της Γερμανίας, που έφυγαν την ίδια μέρα από την Ελλάδα, είναι αδέλφια από τους ίδιους γονείς, πήγαν στο Μόναχο, έχουν τις ίδιες συνθήκες στη χώρα ακριβώς, ο ένας επιλέγει την ημέρα που θα έχουμε τις εκλογές να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει και θα ψηφίσει κανονικά από το μέρος στο οποίο έφυγε, θα ψηφίσει τους Βουλευτές τους οποίους θέλει, θα προσμετρηθεί η ψήφος του στο εκλογικό σώμα και ο άλλος, με τους ίδιους ακριβώς όρους, επειδή δεν θα πάρει το αεροπλάνο να ταξιδέψει και να έρθει στη χώρα, θα πάει σε έναν ειδικό κατάλογο να ψηφίσει Βουλευτές που θα είναι περιφέρειας και η ψήφος τους δεν θα προσμετρηθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Χρειάζεται να είστε συνταγματολόγοι για να καταλάβετε ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι, που είναι Έλληνες πολίτες, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, που τους έχει γεννήσει η ίδια μάνα, ο ίδιος πατέρας, που έχουν την ίδια απουσία στο εξωτερικό, που έχουν κοινά πράγματα σε όλο το επίπεδο, ότι η ψήφος του ενός εκλέγει Βουλευτές στην περιφέρεια -που εκλέγεται και προσμετράται στο εκλογικό σώμα- και η ψήφος του άλλου δεν προσμετράται στο εκλογικό σώμα και βγάζει από έναν άλλον κατάλογο Βουλευτές; Πώς αυτό θεωρείται ότι έχει να κάνει με την ισότητα της ψήφου;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κύριε συνάδελφε, αν μου επιτρέπετε, ψηφίσατε τη διάταξη του 54…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Βεβαίως και την ψήφισα. Αυτό είναι σχετικά με το εκλογικό δικαίωμα. Πουθενά δε λέει στο συγκεκριμένο που λέτε ότι η ψήφος δεν προσμετράται. Και όπως πολύ καλύτερα γνωρίζετε από μένα, κύριε Κατρούγκαλε, δεν μπορούν διατάξεις του Συντάγματος να είναι αντικρουόμενες και ερμηνεύονται.

Υπάρχει, λοιπόν, η συγκεκριμένη διάταξη για το τι είναι η ψήφος και πως κανείς δεν μπορεί να θέσει περιορισμούς στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι -στο άρθρο 51, παράγραφος 3 αναφέρομαι- και εσείς αναφέρεστε στο άλλο, που μπορούν να μπουν περιορισμοί ως προς την εφαρμογή. Αλλά ως προς τη δύναμη της ψήφου δεν μπορούν να μπουν περιορισμοί. Δεν μπορείτε να πείτε ότι η ψήφος ενός πολίτη που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον άλλο μπορεί να προσμετράται στο εκλογικό σώμα και του άλλου πολίτη να μην προσμετράται.

Προφανώς τα θέματα των περιφερειών είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά ως προς το να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, στο εκλογικό σώμα, με συγχωρείτε, είναι η ουσία της δημοκρατίας. Θα μπορούσατε να πείτε ότι υπάρχουν Έλληνες πολίτες, οπουδήποτε στον κόσμο, που θα ψηφίζουν, αλλά η ψήφος τους αυτή δεν θα βγάζει κυβερνήσεις, ότι η ψήφος τους αυτή θα βγάζει τέσσερις Βουλευτές και δεν θα βγάζει κυβέρνηση; Ποια εκλογική διαδικασία είναι αυτή που φαντάζεστε;

Προσέξτε τι σας λέω, για να καταλάβετε την αντινομία του σκεπτικού σας. Σας πήρα δύο αδέλφια, που έφυγαν την ίδια μέρα, που βρίσκονται στο ίδιο μέρος, που έχουν τα ίδια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα από πενήντα-πενήντα και ο ένας μπαίνει σε ειδικό κατάλογο και μετράει αλλιώς η ψήφος του και ο άλλος έρχεται και παίρνει το αεροπλάνο και μπορεί να ψηφίζει.

Το πρόβλημά σας, λοιπόν, είναι ιδεολογικό, ενώ εμείς λέμε τελικά την ιδεολογική μας διαφωνία, πάμε να τους εξυπηρετήσουμε. Δεν θέλετε καθόλου να ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν θέλετε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν λόγο για το τι γίνεται στη χώρα μας. Γιατί τους θεωρείτε κάτι ξένο -το λέτε οι ίδιοι-, διότι δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μέρος του ελληνικού έθνους και ως μέρος του ελληνικού έθνους και Έλληνες πολίτες στον βαθμό που το θέλουν και το επιθυμούν έχουν το δικαίωμα να έχουν την ιθαγένεια και έχοντας την ιθαγένεια μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και αν εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, όπου κι αν βρίσκονται στον πλανήτη, μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν.

Εμείς ερχόμαστε και λέμε μόνο ένα πράγμα: Εσάς, που έχετε όλα αυτά τα δικαιώματα, που ευτυχώς δεν μπορεί να σας τα στερήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να σας τα στερήσει το ΚΚΕ -και να θέλατε, δεν μπορείτε να στερήσετε τη δυνατότητα να γίνουν Έλληνες πολίτες και να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί αυτό θέλετε στη βάση σας-, εμείς θα σας διευκολύνουμε.

Εσείς, λοιπόν, το ιδεολογικό σας πρόβλημα, ότι δεν θέλετε να είναι καθόλου πολίτες αυτοί και να μην ψηφίζουν και να μην μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επειδή θα ήταν αντισυνταγματικό να το θέσετε, το μεταφέρετε στο διαχειριστικό επίπεδο. Λέτε: «Ναι, δεν τους θέλω να ψηφίζουν. Δεν θέλω οι Έλληνες απόδημοι να ψηφίζουν και να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, άρα θα τους βάζω αναχώματα, να τους ταλαιπωρήσω, να μην μπορέσουν να έρθουν, να ξοδέψουν λεφτά να έρθουν.».

Και τελικά αυτοί που θα το κάνουν, θα ψηφίσουν κανονικά και θα αφήσετε όλους τους άλλους ανθρώπους απέξω.

Με αυτές τις σκέψεις, κύριε Υπουργέ, ήταν πολύ σημαντική η πρωτοβουλία η οποία λάβατε και είναι σημαντικό γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτη επί Κώστα Καραμανλή το έφερε αυτό το θέμα τότε. Δυστυχώς, δεν το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είναι μια ιστορική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ τότε, που ήταν πάνω-κάτω και στις θέσεις που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, όπως είχε ανοίξει τότε η κουβέντα. Ήταν πολύ κοντά η σύγκλιση.

Είναι σημαντικό η σημερινή Κυβέρνηση που κατάφερε να έχει έναν νόμο, έστω και προβληματικό, και είναι σημαντικό που ερχόμαστε εδώ και απευθυνόμαστε στους Έλληνες αποδήμους και τους λέμε: «Ναι, για εμάς, Έλληνες απόδημοι, είστε μέρος του ελληνικού έθνους. Εμείς εδώ πέρα εκπροσωπούμε το ελληνικό έθνος και εμείς ως Νέα Δημοκρατία θέλουμε να μπορείτε να ασκείτε το δικαίωμά σας ως μέρος του ελληνικού έθνους και ως Έλληνες πολίτες από οπουδήποτε βρίσκεστε.».

Δεν θα σταματήσουμε, παρά τις κόντρες, μέχρι την τελευταία στιγμή, να πείσουμε αυτό εδώ το Κοινοβούλιο ότι αυτή είναι η μοναδική λύση για να είναι ισότιμοι αυτοί οι συμπολίτες μας, οι Έλληνες οπουδήποτε βρίσκονται.

Πηγή: Αρχείο | Βουλή των Ελλήνων

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This