Ερώτηση στη Βουλή Διαδικτυακή επικοινωνία μεταξύ δικηγόρου και εντολέα σε σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης

              Τον αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

              Τον αξιότιμο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Διαδικτυακή επικοινωνία μεταξύ δικηγόρου και εντολέα σε σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης

            Βασικό και κυρίαρχο δικαίωμα του κατηγορουμένου ή καταδικασθέντος είναι η απρόσκοπτη επικοινωνία με τον συνήγορο υπεράσπισής του. Πριν ακόμη τη πανδημία Covid19 παρατηρούνταν το φαινόμενο δυσκολίας άσκησης αυτού του δικαιώματος, καθώς συχνά ο δικηγόρος βρίσκεται σε διαφορετική περιφέρεια από το σημείο, το όποιο κρατείται ο εντολέας του ή και συχνά παρατηρούνταν συνωστισμός στα επισκεπτήρια (π.χ. κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει η απρόσκοπτη αυτή επικοινωνία. Κατά την πανδημία του Covid19 το φαινόμενο αυτό έγινε πιο έντονο και πλέον οι δικηγόροι, κυριολεκτικά, ταλαιπωρούνται πολλές ώρες προκειμένου να καταφέρουν, έστω και για λίγο, να επικοινωνήσουν με τον εντολέα τους.

            Δεδομένου ότι εξαιτίας και της πανδημίας υπήρξε μεγάλη πρόοδος και εξοικείωση των πολιτών στο κομμάτι της διαδικτυακής επικοινωνίας (π.χ τηλεργασία, μαθήματα εξ αποστάσεως στα σχολεία κλπ), θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα, πέρα από τη φυσική δια ζώσης επικοινωνία του δικηγόρου με τον εντολέα του εντός των καταστημάτων κράτησης, να υπάρχει εναλλακτικά και η δυνατότητα της επικοινωνίας με τεχνικά μέσα σε ειδικές διαμορφωμένες αίθουσες με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Ερωτάσθε:

Προτίθεσθε να εξετάσετε τη δυνατότητα υλοποίησης επικοινωνίας μεταξύ των δικηγόρων και των εντολέων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης και μέσω τεχνικών μέσων σε κατάλληλες διαμορφωμένες αίθουσες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θάνος Πλεύρης

Βουλευτής Α’ Αθηνών

Διαβάστε το επίσημο έγγραφο PDF

TWITTER

Twitter feed is not available at the moment.

Pin It on Pinterest

Share This