Ερώτηση στη Βουλή Προστασία Αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: Προστασία Αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

            Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας σε κομβικές υποθέσεις, ιδίως που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή το οργανωμένο έγκλημα, να γίνονται αντικείμενο στοχοποίησης από τα άτομα και τον περίγυρο αυτών εναντίον των οποίων προτίθενται να καταθέσουν ως μάρτυρες. Μάλιστα συχνά τα στοιχεία τους δημοσιοποιούνται και διακινούνται στο διαδίκτυο με σκοπό να τους μεταφέρουν πίεση για να μην μπορούν να ασκήσουν το καθήκον μαρτυρίας τους.

            Οι Έλληνες αστυνομικοί και τα στελέχη όλων των διωκτικών μηχανισμών είναι βέβαιο ότι με τις μαρτυρίες τους, κατόπιν την έρευνάς τους, δίνουν την δυνατότητα εξιχνίασης σοβαρών ποινικών υποθέσεων και συμβάλουν στο να οδηγηθούν τα δικαστήρια στην καταδίκη των υπαιτίων.

            Θα πρέπει, ωστόσο, η πολιτεία να διασφαλίζει ότι τα άτομα αυτά που καταθέτουν ως μάρτυρες, δεν θα διατρέχουν κίνδυνο λόγω της μαρτυρίας τους αυτής και συνεπώς θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για υποθέσεις, τουλάχιστον, που σχετίζονται με τις τρομοκρατικές πράξεις (άρθρο 187 Α ΠΚ) και τις εγκληματικές οργανώσεις (άρθρο 187 ΠΚ) να καταθέτουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεσπιστεί ειδική διάταξη που θα ποινικοποιεί τη συμπεριφορά όσων γνωστοποιούν τα στοιχεία των μαρτύρων και τα καθιστούν δημόσια.

            Τα ανωτέρω είναι πάγιο αίτημα των Ενώσεων των Αστυνομικών Υπαλλήλων και εσχάτως μάλιστα κατατέθηκε και ενώπιον Υμών υπόμνημα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών. Συνεπώς,

Ερωτάσθε:

Προτίθεσθε, στα πλαίσια των αλλαγών του ΠΚ και του ΚΠΔ, να εξετάσετε τα ανωτέρω αιτήματα προκειμένου οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας σε συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις ιδιαίτερης απαξίας να καταθέτουν υποχρεωτικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος;

Διαβάστε το επίσημο έγγραφο PDF

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This