Η εξαφάνιση των ποινών (Last Point 05.07.2019)
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Τι έγινε; Οι ποινές μειώθηκαν δραστικά. Έπαψαν να υπάρχουν ως ποινές μόνο τα ισόβια και εναλλακτικά υπάρχει έκτιση από δέκα έτη έως ισόβια.

Ειλικρινά δικαιοπολιτικά δεν μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως γιατί να μην έχει μοναδική ποινή ισόβια

Γράφει ο Θάνος Πλεύρης υπ. βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ

Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν ότι οι ποινές έπρεπε να εξορθολογιστούν, αφού είχαν κυριολεκτικά αυξηθεί υπέρμετρα ακόμη και για χαμηλής απαξίας εγκληματικές συμπεριφορές. Πράγματι λοιπόν σε θεωρητικό επίπεδο οι ποινές στο ελληνικό ποινικό σύστημα ήταν δυσανάλογα μεγάλες βάσει της πράξης και ειδικώς για μικρής απαξίας οικονομικά εγκλήματα θα έπρεπε να μειωθούν.

Τι έγινε όμως τελικά; Οι ποινές μειώθηκαν δραστικά. Έπαψαν να υπάρχουν ως ποινές μόνο τα ισόβια και εναλλακτικά υπάρχει έκτιση από δέκα έτη έως ισόβια. Ειλικρινά δικαιοπολιτικά δεν μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως γιατί να μην έχει μοναδική ποινή ισόβια και το σπάσιμο αυτών να γίνεται μόνο με την παροχή ελαφρυντικού, όπως σήμερα.

Επιπλέον η πρόσκαιρη κάθειρξη μειώθηκε από πλαίσια 5-20 έτη που ήταν σε 5-15 για όλα τα αδικήματα, όπως ληστείες, παιδεραστεία, εμπόριο ναρκωτικών. Το καθεστώς ωστόσο της υφ όρων απόλυσης παρέμεινε το ίδιο και επομένως υπό όρους και προϋποθέσεις θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι με τον νέο ποινικό κώδικα εάν η ποινή δεν είναι ισόβια το ταβάνι της πρόσκαιρης κάθειρξης θα είναι τελικά γύρω στα πέντε έτη. Επομένως δεν μιλάμε για εξορθολογισμό αλλά για οριζόντια μείωση των ποινών.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι για πρώτη φορά τρομοκράτες μπορούν ευεργετικά να κάνουν αίτηση για υφ όρων απόλυση. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας με θύματα τα άτομα στις γειτονιές της Αθήνας που θα δούνε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να αποφυλακίζονται.

Η ΝΔ θα εξετάσει όλες τις προβληματικές διατάξεις μείωσης των ποινών και παροχής δυνατότητας αποφυλακίσεων κατά τρόπο προκλητικό και σύντομα θα προβεί στις αλλαγές, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια ότι δεν θα δοθεί δυνατότητα σε εγκληματίες να ξανά εγκληματίσουν.

Εμείς στις φυλακές μπορεί να μην πάρουμε 85% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά νομοθετούμε υπέρ των πολιτών και όχι των ποινικών.  

http://lastpoint.gr/i-eksafanisi-ton-poinon/

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This