Η στήριξη των παραγωγών
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους αγρότες και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης μας μειώσαμε τη φορολογία για την ανάπτυξη συνεταιριστικών σχημάτων, μειώσαμε τον εισαγωγικό φόρο από το 22% στο 9%, αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα, ενεργοποιήσαμε το μέτρο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενισχύσαμε με επιπλέον 400 εκ. τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, καταβάλαμε αποζημιώσεις άνω του 1 δις, χορηγήσαμε επιπλέον αποζημίωση 600 εκ. λόγω Covid-19 και 264 εκ. για την κρίση στην Ουκρανία, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, μειώσαμε ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, θεσπίσαμε πρόγραμμα για νέους αγρότες ποσού 600 εκ. ευρώ, διασφαλίσαμε πόρους από το ταμείο ανάκαμψης και ευρύτερα στηρίξαμε τους αγρότες.

Δίπλα σε αυτά τα μέτρα έρχεται να προστεθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ποσού 82 εκ, πρόσθετη έκπτωση 10% για το ρεύμα, υλοποίηση προγράμματος για ρύθμιση των χρεών και έναρξη νέου προγράμματος για τους νέους αγρότες.

Με αυτά τα μέτρα αποδεικνύουμε ότι οι αγρότες και ο πρωτογενής παραγωγικός ιστός είναι προτεραιότητα για τη κυβέρνηση μας. Οι αγρότες έχουν τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και αποδεδειγμένα της πολιτείας και μέχρι στιγμής δείχνουν διάθεση για συζήτηση προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή σε μια σειρά από θέματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, που αποτελεί σημείο διαμαρτυρίας του συνόλου των ευρωπαίων αγροτών. Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον πρωτογενή τομέα και οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν. Η ΕΕ οφείλει να αναθεωρήσει τη διαδικασία εισαγωγής προϊόντων από τις τρίτες χώρες. Δεν είναι δυνατόν να απαιτεί μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις από τους ευρωπαίους αγρότες που κάνουν την παραγωγή λιγότερο ανταγωνιστική και να εισάγει χωρίς τις ίδιες προδιαγραφές από τρίτες χώρες, ούτε φυσικά θα πρέπει να μην καλλιεργούνται εκτάσεις..

Τα αιτήματα των αγροτών έχουν έρεισμα, η κυβέρνηση ακούει και δίνει λύσεις και προτεραιότητα μας θα πρέπει να παραμείνει η στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Άρθρο στην εφημερίδα Απογευματινή 7.2.2024

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This