Η χρησιμότητα των πολύ σκληρών ποινών
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώνει τις διορθώσεις έναντι των αλλαγών που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης. Ήδη στην προηγούμενη κυβερνητική μας θητεία προσπαθήσαμε να άρουμε τις πιο βασικές στρεβλώσεις που προκάλεσε η νομοθέτηση Καλογήρου και πλέον ολοκληρώνονται αυτές οι διορθώσεις.

Η βασική φιλοσοφία είναι ότι υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και απόλυτος σεβασμός στην προστασία της κοινωνίας και στην ικανοποίηση του θύματος. Πλέον η ισορροπία γέρνει υπέρ του θύματος και της κοινωνίας με ποινές που εκτίονται και είναι ανάλογες του αδικήματος, καταπολεμώντας το αίσθημα ατιμωρησίας.

Σημαντικές αλλαγές είναι ενδεικτικά ότι η διάρκεια της πρόσκαιρης κράτησης επανέρχεται από τα 15 στα 20 έτη, επανέρχεται η απέλαση των αλλοδαπών ως παρεπόμενη ποινή για όσους καταδικάζονται σε σοβαρά αδικήματα, τιμωρούνται αυστηρότερα οι συμμέτοχοι και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας επανέρχεται στα 21 έτη αντί στα 25 έτη. Με αυτές τις αλλαγές η έκτιση των ποινών γίνεται αναλογική και η πολιτεία αναγνωρίζει τη δεύτερη ευκαιρία εκεί που πραγματικά αξίζει ο δράστης να την λάβει. Όποιος παρανομεί γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η αλλαγή της υφ’ όρων απόλυση, δηλαδή της αποφυλάκισης. Πλέον δεν εκτιμάται απλά η προσωπικότητα, αλλά και τα χαρακτηριστικά της πράξης που οδήγησαν των δράστη στη φυλακή. Η πολιτεία λοιπόν αποφασίζει πλέον με ειλικρίνεια, ότι υπάρχουν και ειδεχθή αδικήματα που δεν δικαιολογούν αποφυλάκιση του δράστη.

Το Ποινικό Δίκαιο δεν πρέπει να αλλάζει συχνά. Η προκλητική ωστόσο νομοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ μας υποχρέωσε σε σειρά αλλαγών με γνώμονα την προστασία πρωτίστως του θύματος και της κοινωνίας, χωρίς να θίγονται δικαιώματα του κατηγορουμένου. Πλέον ο δράστης θα σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεων του και θα τιμωρείται αυστηρά, αλλά δίκαια για αυτές.

Άρθρο στην εφημερίδα “Απογευματινή” στις 20 Φεβρουαρίου 2024

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This