ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 15.3.19 “Κλείνουν το μάτι στο έγκλημα”
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο χαρακτηρίζεται, ιδίως τα τελευταία έτη, από μία υπέρμετρη αύξηση των ποινών κυρίως σε αδικήματα που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα.

 


Ο Νομοθέτης λοιπόν, γνωρίζοντας ότι πολλές φορές οι ποινές είναι υπέρογκες, ενίσχυσε το μέτρο της υφ’ όρων απόλυσης που πρακτικά σημαίνει ότι ο καταδικασθείς θα εκτίει περίπου το 1/3 της ποινής που του επιβάλλεται. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μεγάλες ποινές που τελικώς όμως εκτίονται σε πολύ χαμηλότερο πλαίσιο.

Το να συζητούσαμε λοιπόν, τον εξορθολογισμό των ποινών στο δίκαιό μας είναι δικαιοπολιτικά σωστό, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι οι ποινές αυτές στο μεγαλύτερο τους μέρος θα εκτίονται. Επιπλέον δικαιοπολιτικά σωστό είναι η προσπάθεια μείωσης των ποινών να ξεκινάει από τα χαμηλής απαξίας εγκλήματα που δεν σχετίζονται με την προσβολή της ανθρώπινης ζωής.

 


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε όλα τα θέματα, ανοίγει βίαια την πλήρη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα και θέλει να την κλείσει σε τάχιστες διαδικασίες λες και πρόκειται για ένα απλό νομοθέτημα. Η φιλοσοφία της πρότασης στηρίζεται, στη μείωση των ποινών αλλά και στη διατήρηση του μέτρου της μικρότερης έκτισης ακόμα και αυτών των ποινών που επιβάλλονται. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μείωση αυτή του πλαισίου σε αδικήματα που έχουν να κάνουν με το οικονομικό έγκλημα, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο πολύ προβληματισμό δημιουργεί η ιδεολογικά χρωματισμένη κατεύθυνση να μειωθούν οι ποινές που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το κορυφαίο αγαθό προστασίας στο ποινικό μας δίκαιο, δηλαδή η ανθρώπινη ζωή, προστατευόταν τιμωρώντας τον «δολοφόνο» με την ποινή της ισοβίου κάθειρξης. Με την πρόταση αυτή για πρώτη φορά στον νομικό μας πολιτισμό η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως μπορεί να έχει ως βασική ποινή όχι την ισόβια αλλά την πρόσκαιρη κάθειρξη των δέκα (10) ετών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα σκοτώσει με πρόθεση μπορεί να αποφυλακισθεί στα τέσσερα (4) έτη. 

Διατάξεις λοιπόν που μειώνουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μειώνουν τις ποινές στο αδίκημα της ληστείας όταν υπάρχει θάνατος, μειώνει τις ποινές σε αδικήματα που σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις, αλλά και την τρομοκρατία φθάνοντας στο σημείο να γίνεται πλημμέλημα η κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και μολότοφ, αλλά και η στρατολόγηση ατόμων στους κόλπους της τρομοκρατίας σίγουρα δεν συνεπάγεται μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αλλά μία προσέγγιση που δυστυχώς θέλει να κλείσει το μάτι στο έγκλημα και κυρίως στους χώρους που συναγελάζονται με την τρομοκρατία. 

 


Εάν δούμε τις διατάξεις επί μέρους θα υπάρξουν και θετικές αλλά και αρνητικές προσεγγίσεις. Ωστόσο η βασική φιλοσοφία μειώσεως ποινών ακόμη και εκεί που δικαιοπολιτικά δεν έχουν τεκμηρίωση, ή και κατάργησης αδικημάτων, όπως αυτά, σχετίζονται με την προστασία των θρησκευτικών συμβόλων και της θρησκείας μας απηχούν το τελευταίο ξέσπασμα ιδεολογικής κυριαρχίας μίας αριστερής κυβέρνησης που βρίσκεται σε απόδραση.

 

 

 

https://www.protothema.gr/blogs/thanos-pleuris/article/873321/kleinoun-to-mati-sto-eglima/?fbclid=IwAR3Kw0ZAInX031s3af8TgG1xOsoq6H57GaTcN01HSxCHRoLlOq06J73d0mQ

TWITTER

RT @PrimeministerGR: Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξ… περισσότερα

Aug 08 2022

Ο ΠΘ @kmitsotakis με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες ξεκαθάρισε ότι η επισυνδεση ήταν νόμιμη, αλλά λάθος που δεν έπρεπε να γίνει. Προανήγγειλε τη θεσμική θωράκιση με άμεσες παρεμβάσεις για να μπορέσει η ΕΥΠ να επιτελεί το εθνικό της έργο. περισσότερα

Aug 08 2022

@blachometrou @koupalos2 Όσοι αναπαράγουν το ψευδές τουιτ είναι κοινοί συκοφάντες και άθλιοι ψεύτες. Έχουν μηνυθεί και θα λογοδοτήσουν περισσότερα

Aug 08 2022

Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις. Δεν κρύφτηκα ποτέ μπροστά σε δυσκολίες ή ευθύνες. Και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσω να πορεύομαι. https://primeminister.gr/2022/08/08/29961

Ο ΠΘ @kmitsotakis με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες ξεκαθάρισε ότι η επισυνδεση ήταν νόμιμη, αλλά λάθος που δεν έπρεπε να γίνει. Προανήγγειλε τη θεσμική θωράκιση με άμεσες παρεμβάσεις για να μπορέσει η ΕΥΠ να επιτελεί το εθνικό της έργο.

Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο.

Περισσότερα...

Pin It on Pinterest

Share This