Συζήτηση για τους νέους κώδικες (e-ΘΕΜΙΣ 19.06.2019)
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Συνέντευξη – συζήτηση με τον Θ.Πλεύρη για τους νέους Κώδικες

 

Συνέντευξη – συζήτηση με τον Θ.Πλεύρη, Υποψήφιο Βουλευτή Α’ Αθηνών ΝΔ, Δικηγόρο, ΔΝ, LLM, για τους  νέους Κώδικες (ΠΚ & ΚΠΔ)

 

 

 

1. Πιστεύετε ότι μπορεί να συνδυαστεί η άσκηση δικηγορίας με την πολιτική;

Είμαι από τους πολιτικούς που έχω επάγγελμα και πιστεύω ότι για να μπορείς να ασκήσεις πολιτική πρέπει να μην είσαι ανεπάγγελτος. Χαίρομαι καθημερινά που συναντώ τους συναδέλφους μας στην Ευελπίδων ή στο Εφετείο. Όποια άποψη και να έχουν για εμένα ή όποια ιδεολογία είναι σημαντικό που σίγουρα έχουν για εμένα την εικόνα του μάχιμου δικηγόρου. Θεωρώ ότι ειδικά η άσκηση της δικηγορίας σε βοηθάει  στην πολιτική. Είσαι μέσα στην κοινωνία, βλέπεις τα προβλήματα και κακά τα ψέματα η Βουλή παράγει το νομοθετικό έργο, που και πάλι η νομική επιστήμη είναι πλεονέκτημα. Μακάρι όλο και περισσότεροι νέοι συνάδελφοι να ασχολούνται με τα κοινά, όπως κάνεις και εσύ με την εποικοδομητική σου παρουσία στον Δικηγορικό Σύλλογο. 

2.    Όλα στρέφονται στον νομικό κόσμο γύρω από τις αλλαγές στον Ποινικό κώδικα και τον κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Είσαι από τους ανθρώπους που άσκησες δριμεία κριτική. Τι επισημαίνεις; 

Η κριτική μου έχει να κάνει αφενός, ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ήθελε μεγάλη διαβούλευση στα κόμματα και όχι ψήφιση με μία ημέρα συζήτηση, εν μέσω εκλογών και με πλήρη απουσία της αντιπολίτευσης και αφετέρου, στην όλη φιλοσοφία της οριζόντιας μείωσης των ποινών. 

3.    Ωστόσο δεν χρειαζόταν ένας εξορθολογισμός των ποινών και γενικότερα μια μεταρρύθμιση;

 Προφανώς, αλλά κατά την άποψη μου δεν επετεύχθη κάτι τέτοιο. Η κριτική μου έγκειται στο ακόλουθο: Αναφορικώς με τα οικονομικά εγκλήματα αντιλαμβάνομαι ότι είχαμε δημιουργήσει ένα εξαντλητικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης που δικαιοπολιτικά ήταν λανθασμένο. Δεν μπορώ όμως να αποδεχθώ για ποιό λόγο χρειαζόταν ευμενέστερη ποινική μεταχείριση σε θέματα που συνδέονται με τα αδικήματα κατά της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ πολύ προβληματικό ότι για πρώτη φορά στο ποινικό μας σύστημα η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τιμωρείται όχι μόνο με ισόβια, αλλά και με εναλλακτική ποινή τουλάχιστον δέκα ετών. Δηλαδή πλέον κάποιος που θα καταδικαστεί χωρίς ελαφρυντικό για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως μπορεί να έχει ποινή 10 έτη και με την υφ’ όρων απόλυση πραγματική ποινή κάτω από τέσσερα έτη. Αντιστοίχως δεν μπορώ να καταλάβω ευμενέστερη μεταχείριση σε ληστείες με επιβαρυντικές περιστάσεις, βιασμούς, τρομοκρατία, ναρκωτικά κλπ. 

4.    Δηλαδή έπρεπε να μείνει αυστηρό το πλαίσιο; 

Ως νομικός αποδέχομαι το πρότυπο των χαμηλών ποινών που όμως θα εκτίονται και η υφ’ όρων απόλυση θα ήταν η εξαίρεση ενός καταδικασθέντα που πραγματικά θα αποδείκνυε ότι άξιζε να την λάβει. Αντιστοίχως για κάποια κακουργήματα οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρότατες και να εκτίονται. Οι ποινές είχαν ξεφύγει γενικώς και ο νομοθέτης αντιμετώπιζε το θέμα με την υφ’ όρων απόλυση όπου με τα λεγόμενα «σκαστά» γνωρίζαμε ότι ο καθένας εκτίει περίπου τελικά το 1/3 της ποινής του. Τώρα μειώθηκαν οι ποινές καθώς η πρόσκαιρη κάθειρξη ως πλαίσιο μειώθηκε από 5 έως 15 έτη, αλλά παρέμειναν και οι ευεργετικές διατάξεις για την υφ’ όρων απόλυση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που δεν θα καταδικασθεί ισόβια σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το μέγιστο που θα εκτίσει για το χειρότερο κακούργημα θα είναι γύρω στα 5 έτη. Και ενώ κάνεις ευμενές το πλαίσιο για τα κακουργήματα δημιουργείς πλημμελήματα που η ποινή θα εκτίεται. Καταργείς την μετατροπή και βάζεις μόνο κοινωφελή εργασία σε μια χώρα που η κοινωφελή εργασία γίνεται σχεδόν εικονικά γιατί δεν έχεις τις δομές. Το σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Σίγουρα το σύστημα της μετατροπής θα υποχρεωθεί στην πράξη να το επαναφέρει για να μην γεμίζουν οι φυλακές με πλημμελήματα και αποφυλακίζονται γρηγορότερα τα κακουργήματα. 

5.    Θετικές ωστόσο διατάξεις δεν βλέπεις;

Πάρα πολλές και αυτό με εξοργίζει. Ότι εάν δεν υπήρχε η αλαζονεία αυτής της κυβέρνησης οπωσδήποτε να φέρει το νομοθέτημα, με μια συζήτηση μετά τις εκλογές το πολύ ενός μήνα και με συναινετικές κινήσεις δεν θα υπήρχε πρόβλημα και θα είχαμε ένα καλό νομοθέτημα. Δεν μπορώ όμως να αποδεχθώ την ιδεοληψία μιας κυβέρνησης που κλείνει το μάτι κάνοντας πλημμέλημα την κατοχή και παρασκευή εκρηκτικών υλών. Ας μου εξηγήσει κάποιος ποιος σκέφθηκε την ακόλουθη διάταξη υπέρ της στρατολόγησης τρομοκρατών. Αρ. 187α παρ. 4 «Όποιος προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση ή για τέλεση ορισμένης τρομοκρατικής πράξης παρέχοντας σε αυτόν οδηγίες, πληροφορίες, κατευθύνσεις (στρατολόγηση) τιμωρείται με ΦΥΛΑΚΙΣΗ», δηλαδή πλημμέλημα. Είναι δυνατόν να ψηφίζαμε τέτοιες διατάξεις; 

6.    Η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να τις αλλάξει; 

Οποιαδήποτε προβληματική διάταξη θα την εξετάσουμε. Όπως σας είπα σε ένα πολύ μεγάλο μέρος συμφωνούμε, αλλά η δική μου πρόταση θα είναι να αυστηροποιηθεί το  πλαίσιο σε συγκεκριμένα αδικήματα και τουλάχιστον για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως η ποινή χωρίς ελαφρυντική περίσταση να είναι μόνο ισόβια. Αντιθέτως βλέπετε δεν κάνω αναφορά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διότι πρέπει να πέσει πολύ μελέτη το καλοκαίρι για να έχουμε σαφή εικόνα και σε κάθε περίπτωση στους δικονομικούς κανόνες μπορούμε να προσαρμοστούμε και να αναχθούμε και προβληματικές διατάξεις, αλλά στο ποινικό δίκαιο σίγουρα η κάθε πρόταση έχει και ιδεολογικό χρωματισμό για το πώς βλέπεις το έγκλημα.   

  

Η κριτική μου έχει να κάνει αφενός, ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ήθελε μεγάλη διαβούλευση στα κόμματα και όχι ψήφιση με μία ημέρα συζήτηση, εν μέσω εκλογών και με πλήρη απουσία της αντιπολίτευσης και αφετέρου, στην όλη φιλοσοφία της οριζόντιας μείωσης των ποινών.

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This