Συνέντευξη στο tomanifesto όσον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού (01.09.2019)
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Θάνος Πλεύρης: Η ΝΔ αποκομματικοποίησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο «tomanifesto.gr» ο Βουλευτής Ν.Δ. στην Ά Αθηνών, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τη συζήτηση για το διορισμό του νέου Προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικά και σε σχετική ερώτηση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, το μέλος της Επιτροπής «Θεσμών και Διαφάνειας» της Βουλής υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε κατά της κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κα Θάνου επέλεξε μετά από πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός να γίνει άμισθη νομική σύμβουλος του κου Τσίπρα, πράγμα, κατά την άποψή μου, που δεν συνάδει με μία πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η ίδια αποφάσισε λοιπόν και δικαίωμά της να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή και πολύ ενεργότερα συμμετείχε άλλο μέλος της Επιτροπής που ήταν διευθύντρια του γραφείου του κου Παπά».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα τρωτά σημεία που κατά την άποψή του, ειπώθηκαν από την Αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής «Θεσμών και Διαφάνειας» και μίλησε για τα «υπέρ» τω νέων προσώπων που αναμένεται να στελεχώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τέλος αναφέρθηκε και στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια κι αν κρίνει ο ίδιος, πως αυτό είναι ικανό να αποδώσει ώστε να αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται η κανονικότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.

«Φυσικά, ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σχέδιο της ΕΛΑΣ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανομία και το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή» υπογράμμισε και αποκάλυψε πως «υπάρχουν άτομα στα Εξάρχεια που βρίσκονται σε απευθείας επαφή με ποινικούς για βαριά αδικήματα, ακόμη και για τρομοκρατία» ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «αυτά όλα πρέπει να αντιμετωπισθούν».

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Ερ. Κύριε Πλεύρη, ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής «Θεσμών και Διαφάνειας» ποια είναι κατά την άποψή σας, τα τρωτά σημεία που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κυρίως από την μεριά της αντιπολίτευσης και ποια είναι η πραγματικότητα;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να αναβληθεί η υπόθεση μέχρι να βγάλει απόφαση το ΣτΕ στην προσφυγή της κας Θάνου. Κάτι τέτοιο ήταν παντελώς εκτός κοινοβουλευτικής πρακτικής, διότι η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να εξετάζει μόνο την καταλληλότητα των προσώπων και όχι την νομική ορθότητα των πράξεών της. Άλλωστε, το ίδιο το ΣτΕ απέρριψε την προσωρινή διαταγή της κας Θάνου και επομένως όχι απλά έπρεπε, αλλά ήμασταν και υποχρεωμένοι, ως Επιτροπή, να συνεδριάσουμε. Οι αιτιάσεις ήταν παντελώς αβάσιμες.

Ερ. Γιατί η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε κατά της κ. Θάνου;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε κατά της κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κα Θάνου επέλεξε μετά από πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός να γίνει άμισθη νομική σύμβουλος του κου Τσίπρα, πράγμα, κατά την άποψή μου, που δεν συνάδει με μία πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η ίδια αποφάσισε λοιπόν και δικαίωμά της να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή και πολύ ενεργότερα συμμετείχε άλλο μέλος της Επιτροπής που ήταν διευθύντρια του γραφείου του κου Παπά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτροπή Ανταγωνισμού να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν τα πρόσωπα σε αυτήν δεν έχουν χαρακτηριστικά σύμπλευσης ή εξάρτησης με κάποιο κόμμα.

Ερ. Μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και με τη θετική της γνώμη, παραπέμπονται στην τελική κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου, προς διορισμό τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός για τη θέση του Προέδρου και οι κ.κ Καλλιόπη Μπενετάτου, Μαρία Ιωαννίδου και Μαριάνα Ράντου, για τις θέσεις της Αντιπροέδρου η πρώτη και ως τακτικά μέλη-εισηγητές οι αντίστοιχες. Ποια είναι τα υπέρ τους;

Απ. Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Απόδειξη αυτού είναι ότι κανένα μέλος της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν εξέφρασε δυσπιστία για τα βιογραφικά και το κύρος των προσώπων που προτάθηκαν.

Ερ. Κύριε Πλεύρη, γίναμε όλοι «μάρτυρες» της επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. όπου με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έγινε εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης των κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια. Κρίνετε πως αυτό το σχέδιο μπορεί να αποδώσει ώστε να αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται η κανονικότητα και η ασφάλεια στην περιοχή;

Απ. Φυσικά, ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σχέδιο της ΕΛΑΣ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανομία και το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή. Παραμένει σταθερή βούληση της κυβέρνησης η αστυνομία να μπει στα Εξάρχεια για να μπορέσουν οι κάτοικοι και οι πολίτες της Αθήνας να κυκλοφορούν χωρίς φόβο. Υπάρχουν άτομα στα Εξάρχεια που βρίσκονται σε απευθείας επαφή με ποινικούς για βαριά αδικήματα, ακόμη και για τρομοκρατία. Αυτά όλα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ερ. Εσείς ως Βουλευτής της Ά Αθηνών τι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα πάρετε ώστε να εξυγιανθεί η –κατά τα άλλα- πανέμορφη περιοχή των Εξαρχείων κι αν υπάρχει πρόθεση να συναντηθείτε και με το νέο Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ώστε να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες μεταξύ Κυβέρνησης, Βουλευτών και Δήμου για την πάταξη των φαινομένων βίας;

Απ. Το Επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για να απομακρύνει το οργανωμένο έγκλημα και η συνεχής παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια σύντομα θα αναδείξουν την όμορφη πλευρά των Εξαρχείων. Όλοι οι βουλευτές της Αθήνας, ο νέος δήμαρχος και ο νέος περιφερειάρχης είμαστε σε επαφή και επιθυμούμε και δουλεύουμε για να είναι ασφαλείς όλες οι γειτονιές της Αθήνας.

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This