Τα πανεπιστήμια θα μείνουν ανοιχτά
Θάνος Πλεύρης
Βουλευτής Ά Αθηνων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση άμεσα ψηφίσαμε διατάξεις για την κατάργηση του ασύλου και την εξάλειψη της εγκληματικότητας εντός των ΑΕΙ και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ελέγχου κατά την είσοδο στα ανώτατα ιδρύματα.

Η νομοθεσία αυτή, ακόμη και εάν δεν λειτούργησε στο σύνολο της καθώς η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν επιτέλεσε το ρόλο της, είχε σημαντικά αποτελέσματα, καθώς πλέον η παρανομία εντός των ΑΕΙ είναι η εξαίρεση και όποτε λαμβάνουν χώρα παράνομες ή εγκληματικές πράξεις η κυβέρνηση παρεμβαίνει για την αποκατάσταση της ομαλότητας. Επιπλέον από το 2019 αυξήθηκε κατά 50% η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, πράγμα που δείχνει τη βούληση μας για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου.

Αναφορικώς με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και καμία μειοψηφία δεν μπορεί να την εμποδίσει. Το επιχείρημα ότι αποφασίζουν συνελεύσεις φοιτητών και έτσι νομιμοποιούνται οι καταλήψεις είναι παντελώς αβάσιμο. Η κατάληψη δημοσίου χώρου είναι παράνομη πράξη και καμία μειοψηφία ή εικονική πλειοψηφία δεν μπορεί να την νομιμοποιήσει. Οι φοιτητές ή κατά φαντασία φοιτητές μπορούν να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν και να εκφράζουν τη διαφωνία τους. Ο χώρος όμως των Πανεπιστημίων θα μείνει ελεύθερος και ανοικτός για όλους τους φοιτητές.

Η βούληση της Κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και τα πανεπιστήμια θα μείνουν ανοικτά. Οι καταλήψεις θα σπάνε και οι φοιτητές θα μπορούν να δίνουν τα μαθήματα τους και ελεύθερα να προσέρχονται στις σχολές.

Το πανεπιστήμιο δεν είναι άβατο και ούτε οι εγκληματικές πράξεις τυγχάνουν ασυλίας. Η επικράτηση της απλής λογικής και του νόμου είναι απαραίτητη συνθήκη για την ευημερία όλων. Τα πανεπιστήμια θα είναι ανοικτά και η κατάληψη δημοσίου χώρου θα τιμωρείται.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 24 Φεβρουαρίου 2024

TWITTER

[custom-twitter-feeds]

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...

Pin It on Pinterest

Share This